Çocuklarda Piyano Eğitimi, Öğrenme Ve Öğretme Teknikleri
Piyano Eğitimi Ve Faydaları
Piyano eğitimi, öğrencinin aldığı genel müzik eğitimi içerisinde, çoksesliliği yaşayabilmesini, duyabilmesini ve uygulayabilmesini sağlayan gerekli davranışların kazanıldığı ve müziği kendisinin yaparak yaşadığı bir süreçtir.
Müzik eğitiminde, piyano eğitiminin yeri önem taşımaktadır. Müzik eğitiminde piyano eğitimi verimli olması ve psiko-motor hareket sisteminin kavranması açısından çocuklarda erken yaşlarda verilmesi planlanmıştır.
6-10 yaş arası çocuklarda piyano eğitimi çalışması, piyano eğitimine başlangıç yaşı, verilme şekli ve kullanılan materyallerin tam anlamı ile öğretimi, özellikle ileride ihtiyaç duyulacak ve temelin doğru oluşturulması için çok önem arz eden bir süreç olarak düşünülmektedir.
Her çocuk kendine özgü bir yapı ve oluşumu taşımaktadır. Metotlar da yaratıcısı tarafından belirli doğrultuda ve amaçlarla yazılmış eserler olarak düşünülmektedir. Her çocuğun ayrı bir model olduğu ve metotların yazılmış tek bir kaynak olduğu bilgiler doğrultusunda, eğitimcinin yetişme aşamalarında aldığı eğitim içerisinde, dikkat etmesi gerekecek çok sayıda madde bulunmaktadır.
Bu sürecin en önemli öğeleri aile, eğitimci, eğitimcinin kullandığı piyano metotları ve uyguladığı yöntemlerdir. (ortaya büyük not şeklinde çıkacak)
Piyano Müzik Eğitimi Alacak Çocuklarda Neler Dikkate Alınmalıdır?
- Sosyolojik ve psikolojik yapısı
- Aile yapısı
- Fizyolojik yapısı,
- İşitsel analizi,
- Dikkat süresi,
- İlgi duyduğu konular
- Zaafiyetleri ve direnç noktaları,
- Piyano ile ilişki durumu
- Metotlara olan ilgisi
- Tekniği uygulayabilme durumu
Piyano Eğitiminde Yaşanan Problemler
İlköğretim düzeyi 1. ve 2. sınıf çocuklarında, nota eğitiminin başında bir takım problemler yaşandığı gözlemlenmiştir. Çocuklarda gözlemlenen problemler şunlardır:
- Nota eğitimi almadan önce eseri çalmaları,
- Nota eğitimi başında yaşadıkları karmaşanın isteği köreltmesi,
- Nota ile parmak eşleştirmesi problemi nedeniyle yavaş çalmaları,
- Nota bilgisi olmadan eseri işitsel olarak kolay anlayamamalarıdır.
Piyano Eğitimi İçin Uygulanması Gereken Öğrenme Teknikleri
- Öğrenciler kendi müzikal potansiyellerine uygun bir planlama ile eğitim almalıdır.
- Öğretmenin öğrenciye seçtiği en uygun metod üzerinden dersler yürütülmelidir.
- Öğretmen, öğrenciden gelişim durumuna göre yeni metod isteyebilir.
- Öğrencinin ders içi kullanacağı bütün materyaller titizlikle sağlanmalıdır.
- Dersler birebir öğrenci-öğretmen ilişkisi içinde yapılmalıdır.
- Piyano Eğitimi verilirken gerekli nota ve Solfej bilgisi de özenle verilmelidir.
- Ders süresi 30-45 dakika olmalıdır. Çocukların sıkılması önlenmelidir.
- Her dersin sonunda maksimum 5 dakika öğrenci gelişim durumu, ödevi ile ilgili bilgi verilmelidir.
- Derse geç kalınmaması verimli bir eğitim süresi açısından son derece önemlidir.
- Öğrenci, öğretmenden erken gelip öğretmenini beklemeli ve beklerken Gam-Arpej, ellerini alıştırma ve ısınma yapmalıdır.
- Dersin doğası gereği öğrenci çalışmaları evde de devam ettirilmelidir. Ödevler verilmelidir. Dersin başlangıcında bunlar kontrol edilmeli ve hatalar düzeltilmeli, öneriler yapılmalıdır.
- Öğrencilerden belli bir seviyeye geldiği noktada evlerinde de çalışabilmeleri açısından piyano veya klavye (veya org) almaları beklenir. Bunun zamanı öğretmen tarafından belirlenir ve talep edilir.
Özellikle ilk derslerde amaçlar; eğitimci-öğrenci ve piyano arasında bir bütünlük sağlayıcı çalışmalar ile başlanmaktadır. Sonraları; Piyanoda oturuşun doğru bir şekilde gerçekleştirilip, ses çıkarma çalışmalarına geçilerek, oyun ve tasvir süreçlerini de kullanılması ve iki eli bağımsız hareket ettirebilme yeteneğini geliştirme çalışmaları şeklinde oluşturulmaktadır.
Sonraları da; ezgiler oluşturabilme, notaları adım adım hem sol anahtarında, hem de fa anahtarında tanıma ve piyano üzerinde yerlerini bulabilme çalışmaları ile beraber, iki elin tutuş ve kuvvet uygulama çalışmalarını tasvirlerle öğrenme süreçleri ile devam etmesi düşünülmektedir.
Tüm bu davranışlar kazandırılmaya çalışılırken, bir yandan da çeşitli materyallerle özellikle küçük yaştaki öğrencilerin ilgisini çekecek biçimde piyano çalma becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu süreçleri sağlıklı ve verimli geçirebilmek, eğitimcinin doğru bir iletişim kurması, ayrıca öğreteceği bilgileri ve uygulatacağı çalışmaları geniş bir piyano eğitimi için yazılmış kitapları bol ve çeşitliliği fark ettirerek yapabilmesine, ilgi uyandırabilmesine, dikkat çekmesine ve sürekliliği sağlamasına bağlı olarak gerçekleşebilmesi ile verilebileceği düşünülmektedir.